A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Indonésie - Průvodce

Indonéská kuchyně je poměrně odlišná od evropské, což je dáno zcela odlišnými přírodními, klimatickými, geografickými a meteorologickými podmínkami.

Na rozdíl od evropské je kuchyně indonéská chudá na mléčné a masné výrobky a na pečivo. Základem indonéské stravy je rýže, zelenina, vejce a tofu. Maso je v Indonésii drahé a tak se ho servírují jen velmi malé porce, nejrozšířenější je kuřecí a skopové maso, v nemuslimských oblastech také vepřové. Dosti rozšířeny jsou v kuchyni ostrovní země také ryby všeho druhu.

Indonéská jídla jsou mnohem ostřejší než jídla evropská a zároveň také mnohem sladší. Indonésané si velmi rádi přidávají do jídla různé ostré omáčky – nejrozšířenější omáčky jsou pálivá feferonková omáčka sambal a sójová omáčka kecap, která má jak ostrou, tak sladkou variantu.

Indonésané jedí rýži třikrát i vícekrát denně. Rýže se servíruje ke každému jídlu. Z obilné mouky se dělají jen koláčky, které jsou považovány za slavnostní jídlo a prodávají se draho v obchodech označených jako lokální suvenýry (oleh-oleh khas a název města).

Nejrozšířenějším jídlem v Indonésii je nasi campur (míchaná rýže), toto jídlo dostanete ve všech stáncích s občerstvením a ve warungách, což jsou malé soukromé jídelny. Toto jídlo si každý zákazník servíruje na talíř sám - vezme si porci rýže a k ní si podle chuti naservíruje dle vlastního výběru přílohy. Cena je buď pevná za jeden talíř nebo závislá na počtu příloh.

V restauracích se jídlo servíruje po porcích podle jídelního lístku. Stravování v restauracích je finančně náročnější než ve warungách. Ke střední kategorii stravovacích zařízení patří rumah makan (dům jídla), což je většinou restaurace nižší kategorie, nebo warung vyšší kategorie.

Typickými indonéskými jídly jsou

nasi goreng: smažená rýže se zeleninou a masem, někdy s vajíčkem, ostré

gado – gado: dušená zelenina s tofu a arašídovou omáčkou

soto: polévka z čerstvé zeleniny, masa, rýžových nudlí a rýže

coto makassar: obdoba držkové polévky

siomay Bandung: taštičky z těsta s přílohou: brambora, zelí, vejce a tofu s arašídovou omáčkou

cap cay: smažená zeleninová směs

tempe: hmota ze sójového mléka a arašídových oříšků

saté: masové špízy

mie telur: mie je indonéský výraz pro nudle a myslí se tím obyčejné zalévací pytlíkové nudlové asijské polévky, v Indonésii velice oblíbené. Tyto polévky jsou všude k dostání. Pokud si je necháte připravit u stánku či ve warungu, přidají vám do nich většinou vejce – tj. mie telur.

Regionální kuchyně

Liší se spíše ingrediencemi než způsobem přípravy. Nejoblíbenější regionální kuchyní, jejíž produkty nabízejí stravovací zařízení po celé Indonésii, je kuchyně ze sumaterského města Padang. V jídelnách a restauracích je tento druh kuchyně označen jako masakan Padang, většinou se servíruje tak, že jednotlivé přílohy jsou v restauraci vystaveny a zákazník si sám k rýži vybírá přílohy. Tato kuchyně nabízí ostřejší jídla, než jsou jídla z ostatních částí Indonésie, a je bohatší na maso, ale chudší na výběr zeleninových příloh. Celkově lze konstatovat, že warungy a rumah makan nabízející masakan Padang jsou v hygieně na vyšší úrovni než ostatní stravovací zařízení stejné kategorie.

V civilizovaných částech země jsou běžné západní fast foodové restaurace (McDonald\'s, KFC apod.), lze najít i běžnou restauraci s evropskou kuchyní a obsluhou. Četné jsou i čínské restaurace a fast foody.

Ovoce a zelenina

Zatímco ve výběru zeleniny se škála produktů v Indonésii moc neliší od Evropy, ve výběru ovoce je naopak velký rozdíl. Běžně tu jsou k dostání rajčata, okurky, brambory, kasava (místní druh sladkých brambor) a zelí, Evropan tu téměř nenatrefí na neznámou zeleninu (snad s výjimkou kedluben a ředkviček). Co se týče ovoce, tak tu vůbec nenajdete švestky, třešně, broskve, nektarinky a meruňky. Hrušky se dováží z Číny, jablka a jahody se pěstují v horských oblastech Jávy, hroznové víno se také dováží.

Typickým, většinou Evropanům málo známým ovocem v Indonésii jsou:

Mangostan, longan (indonésky klenkeng), durian, jackfruit, rambutan, karambola, markýza, mango, avokádo, pomelo, citrusové plody mnoha druhů a melouny mnoha druhů.

Většina těchto plodů je Evropanům neznámá, ale občas lze i tyto méně známé druhy plodů spatřit v evropských obchodech.

Ovšem absolutní indonéskou raritou je salak (snake skin fruit anglicky). Toto ovoce roste v trsech u země na keři salakovníku, má pichlavou slupku tmavě hnědé barvy, velké je jako středně velké jablko a dužina, z níž neteče žádná šťáva, je bílé až mírně nahnědlé barvy, má několik dílků připomínající stroužky česneku, ale vevnitř je pecka. Chutí je toto ovoce také zvláštní, nic nepřipomíná, jeho chuť se liší region od regionu. Na Kalimantanu a Sulawesi je nahořklé chuti, na Bali sladké chuti, ale svírá v hrdle, ovšem na Jávě a Sumatře má toto ovoce příjemně sladkou chuť a je šťavnaté. Určitě zde toto ovoce ochutnejte. V ostatních indonéských regionech se vyskytuje již méně.

Nápoje

Nejrozšířenějšími nápoji v Indonésii jsou káva a čaj. Oba se vyrábějí i jako studené nápoje – limonády. Velmi oblíbeným je v tropickém klimatu „ledový čaj“, což je právě uvařený horký čaj s kusem ledu.

Všude je běžně k dostání voda, ze slazených limonád jsou nejvíce rozšířeny nápoje od firmy Coca-Cola, sortiment místních slazených nápojů není tak široký, jak by se na tropickou zemi dalo očekávat. V obchodech je vůbec těžké, až na výjimky, sehnat nápoj v balení větším než půl litru.

Indonéskými specialitami jsou ovocné džusy mixované z vybraného ovoce přímo před zákazníkem. Tyto džusy nabízí většina stánků, warungů a restaurací. Specialitou pro Evropana může být avokádový džus - zamilujete se do něj hned při prvním doušku.

Další indonéskou specialitou je nápoj jménem jeruk (jeruk je indonéský výraz pro pomeranče a mandarinky), což je vymačkaný určitý druh mandarinky nebo limetky (jeruk nipis) zalitý horkou vodou a oslazený. Také se vyskytuje v ledové formě, tj. horký nápoj s kouskem ledu.

Velmi rozšířeno je i pití kokosového mléka.

Alkoholické nápoje

V převážně muslimské Indonésii je alkohol odmítán a to i vyznavači ostatních náboženství. V běžných obchodech se ho nabízí jen omezený výběr, v obchodech v muslimských čtvrtích se alkoholické nápoje nevedou vůbec. V některých oblastech je konzumace alkoholu na veřejnosti dokonce zakázána.

Z alkoholických nápojů je k dostání indonéské pivo Bintnag (hvězda), ovšem mnohem častěji v nealkoholické formě. Dále nízkoalkoholický nápoj Cooler, prodává se ve třech příchutích a obsahuje cca. 4% alkoholu. V obchodních řetězcích západních provozovatelů lze sehnat několik málo značek západních nízkoalkoholických nápojů, ovšem za velmi vysoké ceny.

Z regionálních alkoholických nápojů lze sehnat (pouze v regionech) palmové víno balok nebo tuak (ostrovy Flores a Sulawesi ), jeho chuť je něco mezi pivem a burčákem, chutná až po několika skleničkách. Na Bali je k dostání rýžová pálenka arak a rýžové víno brem, který vypadá jako burčák a také podobně chutná, ovšem je mnohem kyselejší.

Vinná réva se pěstuje jen na Bali, kde se z ní vyrábí a prodává klasické víno. Nejlevnější láhev tohoto vína stojí 150 Kč, ale chutná snad ještě méně než nejlevnější evropské víno. Lepší variantou je víno, na němž je anglicky napsáno, že bylo vypěstováno v Austrálii a zpracováno na Bali. Na Bali je běžně k dostání, nejlevnější láhev stojí 200 Kč.

Dále se na Jávě vyrábí víno, které má s vínem společný jen název (indonésky anggur), je to velmi sladký ovocný likér a obsahuje 14 – 18% alkoholu a vyrábí se z různých druhů ovoce. Bílý anggur má vodovou barvu, červený barvu griotky a tmavší. Tato vína vyrábí firma Kolessom v jávanském městě Semarang. Zajímavostí je, že na Jávě se tato vína těžko shánějí, mimo Jávu jsou celkem běžně k dostání. I chuť mají jako likér, s vínem nemají vůbec nic společného.

Dovozová vína a destiláty jsou po celé Indonésii k dostání jen ve specializovaných obchodech, většinou v luxusních hotelech, kterých není mnoho. Na Bali jsou v hojně turisticky navštěvovaných destinacích specializované prodejny na alkohol s širším výběrem indonéských alkoholických nápojů. U vín a destilátů z dovozu počítejte s cenou dvakrát až třikrát vyšší než v Evropě.

Ovocná mísa, Bali (nahrál: admin)
Ovocná mísa, Bali
Výlet na Bogor (nahrál: admin)
Výlet na Bogor
Stolování (nahrál: admin)
Stolování
Rýže (nahrál: admin)
Rýže
Indonéské dobrůtky (nahrál: admin)
Indonéské dobrůtky
Pečivo (nahrál: admin)
Pečivo
Sulawesi - Dieng (nahrál: admin)
Sulawesi - Dieng

Poslední editace textu: 9.6.2011 13:11
Další informace

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA